keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Hannes New Yorkissa vuonna 1915

Hääkuva 22.12.1921 Brooklynin luterilaisessa kirkossa. Kuva Ossi Viidan kirjasta "Hymyilevä Hannes", Otva 2033, 167.
"December
22 Menin naimisiin"


Sosialistiseura Kaleva Athletic Club (sosialistinen myös Vesa, kolmas NY:n seura Finnis-American Athletic Club), jolle rakensi Brooklyniin sisärataa IAAC:n luvan perästä. Lawson Robertsonin kanssa valmentajan pesti yliopistossa ei edennyt; jälleen porvari petti. Prospect-parkkia kierrettiin edelleen Ville Kyrösen kanssa, ja vastusta ei löytynyt edes Harry Smithistä.

Oli mukana perustamassa Yrjö Koivistoisen kanssa sekatavarakauppaa Etelä-Brooklyniin ja opetteli valokuvausta. New Yorkin halkijuoksu piti kuitenkin voittaa, mikä innosti myös nykiläistä Almaa hienon palkinnonkin takia. Ylivoimaisesta voitosta repesi taas juoksukierre ja kilpailukiertue aina San Franciscoon asti. Matkalla tilasi kaksi kertaa päivässä vain pehmeäksi keitettyjä kananmunia, paahtoleipää, teetä ja jäätelöä. Yksi kanankoipi lihaa, kun Robertson vaati, ja keitettyjä herneitä. Heräsi kello kuusi ja lähti 5‒7 mailin kävelylenkille. Aamupäivällä lyhyet unet. Iltapäivällä juoksuharjoitus.

Kaupan tappiot 400 taalaa; porvarius petti taas, joten liittyi muurareiden ammattiyhdistysliikkeeseen. Lokakuussa muurariksi appensa työmaalle 20 ‒ 33 dollarin viikkopalkalla niin, että rahaa jäi vähän säästöönkin 12 tunnin työpäivistä. 

Syksyllä maalasi Johnsonin talon katon. Kihlasi Alman palkintosormuksella sanomatta sanaakaan, timanttisormus kuitenkin. Ja oli lupaus, että lopettaa kilpailemisen Yhdysvaltain murtomaamestaruuskilpailuihin tammikuussa 1916. Vakavasti otettavalle aviomiehelle ei oikein passannut lyhytlahkeisissa housuissa ravaaminen appiukonkaan mielestä; puoli alasti ei mennä poikasten kanssa tyhjän perässä.

Naimisiin (kun Alma toisella kuulla raskaana) 22.12. Brooklynin suomalaisessa evankelisluterilaisessa kirkossa. Muutto pieneen vuokrakämppään ja sitten Alman isän Jacop Jonhnsonin omistamaan taloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti