tiistai 10. marraskuuta 2015

Hanneksen ja Gertrude Steinin suudelma

Erkki Soinisen toisen Kolehmais-teoksen laatikko numero 58 ja sininen Ghea-muovikassi.
Kuvataitelija Erkki Soininen herätti eloon Hannes Kolehmaisen urheilukaupan teoksellaan "Suurjuoksija Hannes Kolehmainen liikemiehenä 1924-53". Teos eli Helsinki City Marathonia edeltävällä viikolla 10.-15.8.2015 Helsingin keskustassa.

Vas. Toivo Kaila, oik. Gertrude Stein.
Kolehmaisen urheiluliike toimi osoitteissa Mikonkatu 15 B sekä Kaisaniemenkatu 3 ja 4. Soinisen teos koostui rullakosta sekä 58:sta kenkälaatikosta, joita taiteilija liikutti kolmen urheiluliikkeen osoitteen välillä.

Numeroidut laatikot ovat taiteilijan ja hänen poikansa urheilukenkälaatikoita, joihin Soininen yhdisti Gertrude Steinin Esineitä-tekstiä (osa Herkät nuput -teosta, 1914) ja Toivo Kailan kirjoittamaa Kolehmaisen ensimmäistä elämäkertaa (1926).

Esimerkiksi teoslaatikossa numero 58 Kailan elämäkerran ensilehti koskettaa Steinin tekstiä "This is this dress, aider" sekä suomeksi että englanniksi silloin, kun laatikko on suljettuna. Kosketus taikka paperisuudelma pimeässä muistuttaa kohtaamisen mahdollisuudesta silloin, kun Stein kirjailijana ja Kolehmainen olympiakisojen maratoonarina elivät kesää 1924 Pariisissa.
Gertude Stein: Tender Buttons, 1914.
Suom. Marjo Kylmänen.

Liikemiehenä Kolehmainen tunnettiin reiluudestaan. Savolaisena hänellä oli vara antaa urheiluvälineitä ilmaiseksi hyvinä pitämilleen urheilijoille, ja samalla tavalla Soininen on lahjoittanut teoslaatikoitaan niin tuntemattomille kuin tuntemilleen vastaantulijoille tässä elämässä.

Ensimmäinen Soinisen Kolehmaiseen liittyvä teos oli Hannes Kolehmaisen Voitto -tapahtuma, jossa Tukholman olympialaisten 5000 metrin voitto juostiin uusiksi kultamitalin 100-vuotispäivän kunniaksi Eläintarhan kentällä Helsingissä vuonna 2012.

"Kolehmainen liikemiehenä" -teoksen jälkeen Soinisen kolmas Kolehmaiseen liittyvä työ nähdään Kuopion Väinölänniemen patsaalla 11.1.2016, kun suurjuoksijan kuolemasta on kulunut 50 vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti