torstai 4. joulukuuta 2014

Ensimmäinen mainos ja urheiluessee Parnassossa

Likeltä ensimmäinen mainos kirjoistani ikinä, jos Voima-
lehteä ei lasketa mukaan: Parnasso 6-7/204, 2.
Ensimmäinen mainos New Yorkin Lentävästä suomalaisesta julkaistiin Parnassossa 6-7/2014 sivulla 2. Se on myös kautta aikain ensimmäinen jeppis, jonka kustantajani on julkaissut muualla kuin kirjakatalogeissaan, muinoin ilmestyneessä Liken uutisissa ja osin omistamassaan Voima-lehdessä.

Hannu Paloviita leikkasi
ensikappaleen ensimmäisestä
romaanistani Koirastähti
vuonna 1996.
Samassa Parnassossa on julkaistu sivuilla 48-53 esseeni "Tuntematon urheilukirjailija. Sata vuotta suomalaista kaunokirjallista urheilua" otsikolla "Urheilukirjailijoiden jäljillä. Urheilufiktiota on julkaistu Suomessa sata vuotta".

Nykyinen kustantajani Like, joka on julkaissut 17 teostani, aloitti pienkustantamona. Vuonna 1993 ensimmäinen Like-kirjani, runokokoelma Hakamono tehtiin alusta loppuun asti omin käsin. Timo Ernamo kustannustoimitti ja Hannu Paloviita johti firmaa, mutta osasi myös leikata ensimmäisen tekijänkappaleen ensimmäisestä romaanistani Koirastähti (1996).

Keskisuurena kustantamona Like myytiin Otavalle, Ernamo lähti WSOY:n omistamaan Johnny Knigaan ja Paloviita perusti vaimonsa Iia Simeksen kanssa Rosebudin. Nyt Knigan palkkalistoilla on kaksi työntekijää, Likellä 17 ja Rosebudilla on kirjakauppa Kuopion kauppahallissakin.

Rosebudin kauppa Kuopiossa tuottaa voittoa yhtä vähän Paloviidalle kuin minun kirjojeni myynnilläni on merkitystä Otavalle. En kuvittele, että mainostamalla tilanteeni olisi ollut erilainen tai voisi muuttua kirjailijana tämän paremmaksi.

Vasta kun tavara alkaa liikkua kassan kautta lukijan kassiin, mainoksella saatetaan kiihdyttää myyntiä entisestään. Tähän päivään mennessä ei ole tarvinnut kiihdyttää.

Kirjailijan elämisen ehdoista viimeisten aikojen parhaita kuvauksia löytyy pari viikkoa sitten Suomen Kirjailijaliiton johtokuntaan valitun JP Koskisen blogista Savurenkaita. Koskisen "Marraskuun raportin" mukaan:

"Tässä kokonaistilanne tällä hetkellä:
NETTOTULOT/kk                               TAVOITE
Elokuu: 54€                        (-946€,      54/1000)
Syyskuu: 673€                   (-1273€,   727/2000)
Lokakuu: 101€                   (-2172€,   828/3000)
Marraskuu: 1948€            (-1224€,  2776/4000)
Kirittävää siis jää yhä mutta suunta on viimeinkin oikea. En nyt ehkä uskalla heittää hattua ilmaan, sillä loppujen noin 9000 euron raapiminen kasaan on vielä työn ja tuskan takana. Paljon ratkeaa keväällä, kun tämän vuoden kirjamyynnit tilitetään. Pitää toivoa parasta ja pelätä pahinta."

Ennen kuin Lentävän suomalaisen myynti tilitetään, Parnasson esseepalkka tulee tarpeeseen; apurahoitus loppui syyskuussa eikä ensi vuoden tuloista ole tiedossa muuta kuin tavoitteet: vuonna 2015 voin ehkä nauttia 22. teokseni kanssa 30-vuotistaitelijajuhlaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti