keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Romaani otti yli 40, 29, 12 tai kolme vuotta


Kansi: Perttu Lämsä.

New Yorkin Lentävän suomalaisen valmistuminen vei yli 40, 29, 12 tai kolme vuotta. Jos romaaniin on tarvittu kaikki itse koettu juokseminen, niin treenit alkoivat 1970-luvun alussa Tervon Saarismäessä, ja lenkkeilyni on jatkunut enemmän tai vähemmän säännöllisenä tähän päivään asti.

Ensimmäisen lenkin juoksin sinisillä tennareilla. Tienvarteen mutkitteli kärrytietä kuusisataa metriä. Se meni hyvin. Maantiellä kivet pistelivät pohjien läpi. Se kuuluu asiaan, ajattelin, käännyin rantapolun kohdalla takaisin ja maitolaiturilta kotiin. ("Tossutesti", Kylmä maraton, 23)

Jos taas alkupiste laitetaan ensimmäiseen Kolehmais-mainintaan tuotannossani, niin se löytyy pääasiassa Tampereella kirjoitetun Juoksijan Testamentin (1985) runosta "Juoksija": 

(lukee harjoituspäiväkirjaa) // Hannes, Tatu ja Wilhelm Kolehmainen / aloittivat harjoituksensa valmentautumisjakson: // Pitkälahteen ja takaisin, Tatu painelee parhaiten..." (74)

Mikäli katsotaan, että romaani jatkaa siitä mihin urheilukirja Kylmän maratonin (2002) näytelmän muotoon kirjoitettu nimikkoteksti, joka kertoo Kolehmaisen veljesten ja Saastamoisen hevosen maratonista, päättyy, niin materiaalia on tullut kerätyksi 12 vuotta.

Varsinaista kirjoitustyötä kiihdytti kolmisen vuotta sitten Kuopion museon näyttely, jossa olivat esillä Hanneksen mitalit ja vuosien 1912‒1913 harjoituspäiväkirja. Kuopiossa heinä-elokuun vaihteessa 2014 järjestettävien Kalevan kisojen ansiosta sama näyttely on esillä tänä kesänä. 

Kustantaja Liken lisäksi romaanin ensimmäisen versioon tutustuivat ja osuvaa palautetta antoivat Kolehmaisesta väitöskirjan Jyväskylän yliopistoon tehnyt tutkija Ossi Viita ja toinen tohtori, tietokirjailija Erkki Vettenniemi, joka parhaillaan kirjoittaa Suomen kestävyysjuoksun historiaa.

Käsikirjoituksen kolme viimeistä versiota.
Huomenna katselen jälleen Pushkinin
pään yli Lönnrotinkadulle.
Oikovedoksen korjausteni ja lisäkorjausteni ja kustannustoimittaja Jaakko Launimaan vielä parempien korjausten jälkeen kirja lähti painoon 27.5.2014. Jaakon kanssa pääsin töihin, kun pitkäaikainen kustannustoimittajani Stella Vuoma jäi vuorotteluvapaalle Likestä. Kannen tekijäksi ja taittajaksi onnistuin saamaan Otavasta Perttu Lämsän, jonka Koulu-romaanin ulkoasu kuului vuoden kauneimmaksi valittuihin teoksiin vuonna 2009.

Tämän työn päärahoittajia kolmen viimeisen vuoden aikana ovat olleet Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto, Pohjois-Savon taidetoimikunta, Otavan Kirjasäätiö ja kirjastoapurahat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti