tiistai 25. lokakuuta 2016

Urheilukirjojen yksinäiset työparit

Vas. Karo Hämäläinen, Mika Wickström, Ossi Viita ja Ari Paunonen Urheilumuseon väistötiloissa Kalasatamassa maanantaina 24.10.2016.

Vihdoin pääsin kättelemään tutkija Ossi Viitaa ja kiittämään sekä Hymyilevästä Hanneksesta (2003) että käsikirjoituksen luvuista muutenkin kuin sähköpostissa. Ilman Viidan väitöskirjaansa keräämää Kolehmais-tietoa ei olisi romaania Lentävä suomalainen (2014).

Kiitos Viidan kutsun pääsin osallistumaan myös Urheilukirjaston ensimmäiseen lukupiiriin, joka istuttiin Urheilumuseon väistötiloissa Vanhalla talvitiellä. Sotakirjaston tiloista, entisestä makkaratehtaasta, museo palaa Olympiastadionille vasta kolme vuoden evakon jälkeen.   

Jos Viitaa voi pitää Lentävän suomalaisen "työparina", niin ilman urheilutoimittaja Matti Hannuksen taustatöitä ei olisi ilmestynyt ilmeisesti Suomen ensimmäistä oikeaan huippu-urheilijaan liittyvää elämäkertaromaania Paavo Nurmi, juoksijain kuningas (1997), jossa fiktion suuntaan mennään silloin, "kun on ollut kyse historiallisen totuuden kannalta vähemmän merkittävistä tapahtumista".   

Hannuksen osuus selvisi minulle vasta lukupiirissä, jossa oli mukana kirjan kirjoittaja, urheilutoimittaja Antero Raevuori. Uutinen Hannuksen "työparin" rooli oli aikoinaan myös Juoksija-lehden perustajalle Tapio Pekoselle, jonka toimituksessa Hannus oli töissä. Osittain tämä oman toimituksen pettäminen selittää Pekosen useamman sivun kitkerää kritiikkiä Juoksijain kuninkaasta.

Tätä taustaa valotti Juoksijan pitkäaikainen päätoimittaja ja toimittaja Ari Paunonen, jonka mukaan Pekonen oli peräti mustasukkainen Nurmesta. Turussa syntyneenä hän piti Nurmea itselleen pyhän alueena, jonne Raevuorella ei olisi ollut asiaa, ehkä ei edes luvan perästä.

"Työparin" töistä Ossi Viita kieltäytyi työttömänä tutkijana Ville Ritolan elämäkerran Suden hetkien (1997) kohdalla. Keräämästään aineistosta hän haluaa itse kirjoittaa kirjansa eikä esimerkiksi kirjailija Antti Tuuri, kuten esitettiin Ritolan kohdalla.

Mutta samanlaista mustasukkaisuutta kuin Pekolalla Nurmen takia Viidalla ei ole vaikkapa Kolehmaisen suhteen. Viidan mielestä urheiluromaani täydentää tutkimusta ja voi jopa päästä lähemmäs todellisuutta kuin tutkija tai tietokirjailija.

Jos Raevuori ei ole Karo Hämäläisen romaanin Yksin (2015) "työpari", niin ainakin Hämäläinen kiinnostui Nurmesta pidettyään esitelmän yläasteella Juoksijain kuninkaan pohjalta. "Syyllinen on paikalla", kuten Hämäläinen sanoi Vuoden urheilukirja -raadin ympärille kootussa lukupiirissä.

Ehkä enemmän kuin Nurmen yksinäisyydestä Yksin kertoo Hämäläisen yksinäisyydestä. Yksinäisyytensä hauskana ja sosiaalisena veikkona pidetty Hämäläinen kertoi huomanneensa katsoessaan jääkiekon MM-loppuottelua yksin. Sen voittanee Suomessa vain jouluaattoillan viettäminen yksin.

Romaanin rakennetta Hämäläinen suunnitteli elokuvan Amadeus (1984) Mozart-Salieri-ristiriidan pohjalta. Monologiksi käsikirjoitus kääntyi, kun Nurmen ja Ritolan riidat eivät menneet ristiin yhtä hyvin kuin elokuvassa. Vanhan miehen ääni löytyi Nurmen 70-vuotishaastattelun kohdasta, jossa sankari murtuu henkosen verran kieltäessään rahajuoksunsa omaisuutensa lähteeksi.

Paunosen lisäksi varsin miehiseen porukaan oli kutsuttu ainakin ME-juoksija Pentti Karvonen, 85, Hannu Teider, Seppo Martiskainen ja Erkki Alaja. Kun ei me nuoret, niin Volmari Iso-Hollon raittiudesta esimerkkiä ottanut ja mahahaavaleikkauksen takia itseään "puolivatsaisten" maailman parhaana juoksijana pitänyt Karvonen kertoi, kuinka dopingista päästään eroon seuraavissa olympialaisissa. Kirjeitse konstit on lähetetty myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Sebastian Coelle.

Urheilumuseon blogi Tuuletuksia löytyy täältä. 

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Kylmän maratonin perinne katkesi

Kylmän maratonin sijasta uskalsin
yrittää Puijonsarven lenkkiä ensimmäisen
kerran yli kymmeneen vuoteen. Kun aika ja
matkakin jäivät mittaamatta, en raportoi
sen tarkemmin suorituksestani ihailijastani
 Onnista huolimatta. Kuva: Marita Porrassalmi.
Suomessa pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettyä juoksukilpailua ei nähdä tänä syksynä Kuopion Väinölänniemellä. Näin katkeaa Kylmän maratonin lähes yhdeksänkymmentävuotinen perinne.

Kylmää maratonia järjestäneen Kuopion Kisa-Veikkojen puheenjohtajan Jorma Starckin mukaan seurasta ei enää löytynyt juoksijoita eikä talkooporukkaa, vaikka muutama muukin on kysellyt aina syksyn viimeisen kilpailuna juostun maratonin perään.

Kylmän kelin lisäksi maratonin erikoisuuteena oli sen pituus, neljäsosa virallisestetusta keksinnöstä: 42 kilometriä ja rapia metrejä päälle. Näin ollen minäkin pääsin kerran Kylmän maratonin vähän yli kympin kisan läpi ja sain muistoksi lätkän.

Raportoin tuoreeltaan savolaiseseta suorituksestani Juoksija-lehteen, ja tarina ilmestyi jonkin verran muokattuna urheilukirjassa Kylmä maraton (2001).

tiistai 11. lokakuuta 2016

Hanneksen suku suuttui kuunnelmasta

Niin tutkija Ossi Viidan kuin taiteilija Erkki Soinisen kanssa oli puhetta yhteydenottamisesta Hanneksen elossa elävään tyttäreen Helsingissä. Romaanin kirjoitusvaiheessa en halunnut ottaa yhteyttä Viidan ja Soinisen tapaamaan tyttäreen, koska samaan aikaan pelotti kirjailija Riikka Ala-Harjan romaanin kohtalo. Maihinnnousun (2012) ilmestyttyä Riikan sisko väitti tietävänsä paremmin, mitä fiktioon olisi pitänyt kirjoittaa.

Isä Jaakoppi, Martta, Alma ja Hannes häissään 1915.
Pelkoni olisivat ilmeisesti toteutuneet Kolehmaisen sukulaisten kohdalla. Siihen viittaa Hanneksen tyttären tyttären Ilse Auvisen lähettämä viesti Pekka Laasoselle, kuunnelman Lentävä suomalainen ohjaajalle ja Kuopion kaupunginteatterin johtajalle.

Kuunnelman kuunneltuaan Ilse Auvinen kirjoitti myös Facebookin julkiselle seinälleni niin, että voin lainata viestin kokonaan:

"Kuuntelin ja ihmettelin miksi fiktiivistä 'tietoa' levitetään henkilöstä, jonka elämä oli täysin toisenlainen. Mutta tämähän tuntuu olevan ajan trendi, keksitään 'totuuksia' eikä välitetä/haluta otta selvää asioiden oikeellisuudesta. Seuraavaksi varmaan Hanneksesta tehdään musta."

Laasoselle lähetyssä viestissä kuunnelman vääräksi tiedoksi tarkennetaan Hanneksen vaimon Alman siskon ikä. Viestissä Marttaa väitetään 14‒15 vuoden ikäiseksi niin, että Hannes olisikin ollut pedofiili eli lapsiin sekautuja. Kuitenkin kuunnelman ajassa keväällä 1921 Martta on 23-vuotias, syntynyt tietojeni mukaan vuonna 1898.

Se, että Hannesta palkattaisiin näyttelemän musta, viitannee televisiossa nähtyyn Mannerheim-fiktioon. Tosin yhtä fiktiota on Hanneksen sukulaisten oletus siitä, että kuunnelman tai romaanin pohjalta tehtäisiin näytelmää. Ei tehdä.

Aikoinaan tällaisilla puheilla saatiin Hanneksen patsaalle housut jalkaan Kuopiossa. Nyt uutiseksi jää, että Kolehmaisen sukulaiset eivät ole lukeneet romaania New Yorkin Lentävä suomalainen. Eikä pidäkään, jos jo kuunnelman takia joutui pahoittamaan mielensä.

maanantai 10. lokakuuta 2016

Kuunnelma-arvostelu


Kuunnelmassa olympiavoittaja on aika eksyksissä

Lentävä suomalainen kertoo Hannes Kolehmaisesta New Yorkissa.
RADIO JA TV 9.10.2016 2:00


"Hannes Kolehmaninen New Yorkissa vuonna 1911." Kolehmaninen po. Kolehmainen, ja kuva on vuodelta 1915. New Yorkin läpijuoksun voittokuvan taustasta kerrotaan tarkemmin täällä. 




KUOPION kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyönä toteutettu kuunnelma Lentävä suomalainen näyttää viisinkertaisen olympiamitalistin Hannes Kolehmaisen (1899–1966) surumielisessä valossa.
Juoksija tuntuu olevan eksyksissä New Yorkissa kahden naisen loukussa.
SUOMEN ja Yhdysvaltain välillä horjuvan Kolehmaisen oloa ei helpota, että hän on joutunut 1920-luvun poliittisen jakautumisen pelinappulaksi.
Sosialistit syyttävät häntä petturiksi ja "leipävallankumoukselliseksi".
JOUNI TOSSAVAISEN kirjoittama ja Pekka Laasosen ohjaama kuunnelma hakee vaikutteensa menneisyydestä.

Dramaturgia ja äänisuunnittelu eivät tarjoa yllätyksiä. Pääroolin tulkitseva Karri Lämpsä on suomalaisessa eleettömyydessään turhankin pedantti – tunnerekisteri on kadoksissa.

KUN urheilusankari lopulta päätyy palaamaan kotimaahansa, ratkaisu ei taida tehdä häntä yhtään onnellisemmaksi.


Kuunnelman voi kuunnella Yle Areenasta kuukauden verran. 

maanantai 3. lokakuuta 2016

Radioteatteri liikkeellä: Lentävä suomalainen 9.10.

Kulttuuritoimittaja Emilia Cronvallin tekemä kuunnelman esittely on kuunneltavissa täältä.

Näyttelijä Tapani Korhonen (1955-2016) ehti julkaista Facebookissa tämän kuvan "Lentävän suomalaisen" ensimmäisistä lukuharjoituksista Kuopion kaupunginteatterissa 26. toukokuuta 2016. Kuva: Tapani Korhonen.
"Radioteatteri liikkeellä sarjan neljäs kuunnelma on Kuopion kaupunginteatterin ja Radioteatterin yhteistyö, Jouni Tossavaisen käsikirjoittama, Lentävä suomalainen.
Kuunnelman tarina kertoo suurjuoksija Hannes Kolehmaisen kovista valinnoista keväällä 1921. Tukholman vuoden 1912 olympiavoittojen jälkeen New Yorkissa asuneen Kolehmaisen on tehtävä lopullinen valinta Amerikan ja Suomen välillä. Omin käsin rakennetun talon, pojan ja vaimon lisäksi Kolehmaisen ratkaisua ei helpota rakastuminen toiseen naiseen.
Kuunnelman on ohjannut Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen. Äänisuunnittelu on Antti Puumalaisen.
Rooleissa: Karri Lämpsä, Sari Harju, Ilkka Pentti, Riina Björkbacka, Pekka Kekäläinen ja Mikko Rantaniva.
Tuottaja: Matti Kajander / Yle Radioteatteri

Lähetykset

  • su 9.10.2016 15.00 • Yle Radio 1
  • ma 10.10.2016 19.03 • Yle Radio 1"

Tuottaja Matti Kajander kuvailee tunnelmiaan Kuopion nauhoituksista Radioteatterin "Matkaoppaassaan":

"Kävelen rautatieasemalta kohti Kuopion kaupunginteatteria. Ohitan kalakukkoleipomon ja pian olen teatterin pääovella, joka on lukittu. Kierrän rakennuksen ja takapihan amfiteatterissa onkin kova juhlinta käynnissä, ainakin siltä kuulostaa. Kävelen lähemmäksi ja näen ohjaaja Pekka Laasosen huiskivan käsillään sinne tänne. Alemmalla portaalla on lauma ihmisiä kuohuviinilasit kädessään, pian he aloittavat hurraa-huutojen sarjan. Kuunnelman ensimmäinen kohtaus on purkissa, Hannes Kolehmainen on saanut Yhdysvaltain kansalaisuuden. Tunnelma on energinen ja riemukas. Vähän jäi kalakukkokaipuuta."

perjantai 30. syyskuuta 2016

Kaksi elämäkertaa Emil Zatopekistä

Emil Zatopekin väitetään sanoneen: "En ole kyllin lahjakas juoksemaan ja hymyilemään samaan aikaan."

"'I'am not talented enough to run and smile at the same time', he once said. On the track he suffered, and he was loved because he showed it", toteaa kerran puoli maratonia juossut Jon Day kahden uuden Zatopek-elämäkerran arvostelussaan London Reviews of Booksissa

tiistai 23. elokuuta 2016

Heinilä Kekkosen sporttipuheen taustalla

Urho Kekkonen Jyväskylässä 1971.
Historioitsija Erkki Vettenniemi epäilee, että presidentti Urho Kekkosen Jyväskylän vuoden 1971 urheilupuheen taustalta löytyy liikuntasosiologi Kalevi Heinilä, joka ei voi olla herättämättä ihailua vielä vireänä yli 90-vuotiaana (Kanava 5/2016, 60).

Kalevi Heinilä, Kanava 4/2016.
Jyväskylän-puheeseen Vettenniemen "pehmokriitikoksi" nimeämä Heinilä on nyt viitannut viidellä vuosikymmenellä. Kekkonen piti Jyväskylän liikuntatieteellisen rakennuksen vihkiäisissä sporttipuheensa, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä. 

Entiseltä huippu-urheilijalta ja urheilujohtaja Kekkoselta oli paljon sanottu, kun hän kyseenalaisti koko kansainvälisen urheilujärjestelmän sisäsiittoiseksi, itse itseään ruokkivaksi penkkiurheilijoiden huiputukseksi, mikä onkin tullut todistetuksi viime vuosina niin jalkapallo- kuin olympialiikkeiden korruption paljastuttua.

Entä jos presidentti Sauli Niinistö tiputtelisi näitä totuuksia penkkiurheilijan niskaan, tekisikö urheilu- ja kulttiministeri (kok.) sittenkään minkäänlaisia johtopäätöksiä. Tuskin. Mäkihyppääjä Mika Kojonkosken (kok.) tilinauha lyhenee vain silloin, kun hän törmää peltipoliisiin Viitostiellä.


"Kun tarkoitukseni on puhua urheilusta, voin edellisen jatkoksi sanoa, että urheilu alkaa meillä olla ainoa elämän ala, johon nykyaikainen yhteiskunnallinen kehitys ja uudistus eivät ole päässeet syvemmälti vaikuttamaan. Urheilu on meillä aina tähän päivään saakka säilyttänyt asemansa autonomisena, eristyneenä, vaikutuksia torjuvana, konservatiivisena instituutiona, rudimenttina, jäänteenä, johon sopivat Vänrikki Stoolin sanat: "Näin kertoi Stool sinusta, urhokas, sa kunniamme kulta-aikain jäänne". 

Heinilän, Kekkosen ja varmaan myös Vetteniemen linjoilla on norjalainen juoksija Markus Torgeby, jonka kirjaa voi suositella itse kullekin sydäntään ajattelevalle matkaansa mittaamattomalle jalkojensa liikuttelijalle.

"Monille juoksemisesta tulee helposti kuluttamista, jotain mikä pitää kirjata ja ylittää. Yksi suoritus elämässä, joka muutenkin on jo sitä. Minusta se on väärää ajattelua. Liikkumisen vapaus katoaa, jos se latistetaan joksikin vertailtavaksi. Siitä tulee byrokratiaa, yhdellä polulla kulkemista.

"Juokseminen on vapaan ihmisen liikettä. Ei siinä tarvita mitään hallintoa tai härveleitä, pitää vain vetää kengät jalkaan ja lähteä liikkeelle. Löytää. Antaa veren kiertää. Kaikki kirkastuu silloin.


(Markus Torgeby: Juoksijan sydän, suom. Veikko Ahola, Docendo 2016, 191) 

tiistai 21. kesäkuuta 2016

"Alma voisit sä vähän relaa"

Mikko Mattila lähetti meiliä ja kiitti "oivallisesta Hannes New York -kirjasta", joka oli tuonut uusia ulottuvuuksia Kolehmaisen tarinaan ja "pakotti myötäelämään miehen ristipaineita". 

"Kirja osaltaan innoitti myös Hunajavasaroita tarttumaan aiheeseen ja niin syntyi biisi ja video: Alma Johnson." 

Mattilan ja Hunajavasaroiden biisi on saanut nimensä Hanneksen vaimon mukaan, ja kertosäe kuuluu: "Alma voisit sä vähän relaa". 

Alma Johnson löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=tnyDsc5uubs

torstai 14. huhtikuuta 2016

Radiodraamaa Hannes Kolehmaisesta

Radioteatteri liikkeellä: 10 kaupunkia 10 uutta kuunnelmaa!

Kymmenen kaupungin kiertue alkaa Kajaanista maanantaina 18.4.2016.

Radiokuunnelma on yhtä vanha kuin koko Yleisradio. Ensimmäinen draamalähetys kuultiin vain viisi päivää sen jälkeen kun Yleisradio oli aloittanut lähetyksensä syyskuussa 1926. Juhlan kunniaksi Radioteatteri lähtee kiertueelle ja tekee kuunnelmia eri puolilla Suomea eri teattereiden ja taiteilijoiden kanssa kevään ja kesän aikana. 

Kiertueen kuunnelmista tuotetaan radiodraaman 90-vuotisjuhlasarja. Se esitetään Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa syksyllä 2016. Hankkeessa ovat mukana Jyväskylän, Kajaanin, Kuopion, Lahden, Lappeenrannan, Oulun, Rovaniemen, Turun ja Vaasan kaupunginteatterit sekä Tampereelta Teatteri Siperia.

Radiodraamaa Saimaan maisemista ja Hannes Kolehmaisesta

Suomalaiset saavat syksyllä kuultavakseen useita ennen kuulemattomia käsikirjoittajia, ohjaajia ja näyttelijöitä eri paikkakunnilta. Osalle kuunnelma on aivan uusi taiteenlaji, mutta mukana on myös kokeneita tekijöitä kuten teatterinjohtaja ja ohjaaja Kari Väänänen Rovaniemellä ja kirjailija Pirjo Hassinen Jyväskylässä.

Kuunnelmasarjan aiheista on moneksi: Kuopiossa tehdään radiodraamaa kaupungin omasta viisinkertaisesta olympiajuoksijasta Hannes Kolehmaisesta. Lappeenrannassa taas sukelletaan paikallisiin Saimaan maisemiin. Monessa kaupungissa kuunnelman ohjaa paikallisen teatterin johtaja.

Radioteatteri liikkeellä -juhlakuunnelmasarja esitetään 18.9 . -  20.11.2016. Lähetykset Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin klo 15.00 ja uusintana maanantaisin klo 19.03. Yle Areenassa kuunnelmat ovat saatavilla 30 vuorokauden ajan ensi-esityksestä lukien.


Kiertupaikkakunnat ja -päivät:

Kajaani 18.- 21.4.2016
Lappeenranta 21.- 27.4.2016
Tampere 6. - 13.5.2016
Lahti 30.5. - 3.6.2016
Jyväskylä 30.5.- 3.6.2016
Kuopio 6. - 10.6.2016
Rovaniemi 6. - 10.6.2016
Vaasa 6. - 10.6.2016
Turku 13. - 17.6.2016
Oulu (ajankohta varmistuu myöhemmin)

Suomessa tehdään teatteria kunnianhimoisesti kautta maan ja Yle voi tuoda maakuntien luovaa työtä laajasti kuultavaksi. Uusi draama ja rohkeat kokeilut sopivat mainiosti Radioteatterille, joka on hyvin elinvoimainen ysikymppinen. Ylen tehtävä on paitsi tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria ja taidetta, myös tuoda kulttuuria niiden ulottuville, joilla ei ole mahdollisuutta itse käydä kulttuuritapahtumissa”, sanoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Teatterit ovat lähteneet tähän yhteistyöhön innolla mukaan. Kutsumme myös Ylelle kuunnelmatoiveita esittäneitä radiodraaman ystäviä tutustumaan kuunnelmantekoon. Äänitysten yhteydessä jokaisessa kaupungissa järjestetään Radioteatterin isännöimä Kuunnelmakahvit-tilaisuus. Vieraat pääsevät seuraamaan uuden kuunnelman syntyä käytännössä”, kertoo Radioteatteri liikkeellä -kiertueen tuottaja Matti Kajander.




maanantai 11. tammikuuta 2016

Ympäristöteos: Haamujen aika

Savon Sanomat 10.1.2016, 1.
"Maanantaina 11.1. tulee päivälleen 50 vuotta siitä, kun sydänkohtaus vei suorilta jaloilta Juho Pietari ”Hannes” Kolehmaisen. Auringon painuessa Haapaniemen voimalan piipun taakse Väinölänniemelle saapuu kolme haamua. Haamut ovat kuopiolaiselle taideyleisölle varsin tuttua laatua.
Jouni Tossavainen on puhunut Kolehmaisesta monen monta kertaa. Vuosi sitten hänen romaaninsa New Yorkin Lentävä suomalainen voitti Savonia-palkinnon. Jere Ruotsalainenmuistetaan niin ikään monesta kuvaan, valoon ja ääneen liittyvästä teoksesta.
Kolmas mies, Erkki Soininen, on varsinainen syy, miksi patsaalla palellaan. Haamut patsaan äärellä-ympäristöteos päättää Soinisen vuonna 2012 käynnistyneen Kolehmais-aiheisen trilogian.
– Jounilla on tämä kirjallisuuspuoli, Jerellä liikkuva kuva. Ajattelin, että tällä kertaa voisin olla koko teoksen ajan stillinä, kunnioittaa hetkeä, Soininen suunnittelee.
Soininen myöntää, ettei sekään ole tällä säällä helppoa.
– Lohdullista, että teos kestää alle 15 minuuttia, Tukholman 5 000 metrin kultamitalijuoksun ajan.
Teostrilogia sai alkunsa kesällä 2012..."