maanantai 5. tammikuuta 2015

Savonia New Yorkin Lentävälle suomalaiselle

Kuopion kaupunki myönsi Savonia-kirjallisuuspalkinnon "New Yorkin lentävälle suomalaiselle" 2. tammikuuta 2015.
"Neljäs kerta sanoi toden. Kolmesti aiemmin Savonia-ehdokkaana ollut Jouni Tossavainen voitti tämän vuoden palkinnon New Yorkin Lentävä suomalainen -romaanillaan.

- Se on paras kirja, jonka olen tähän mennessä kirjoittanut. On turha ruveta tekemään seuraavaa kirjaa, jos se ei omasta mielestä ole parempi kuin edelliset, Tossavainen toteaa.

Hannes Kolehmaisesta kertova kirja on Tossavaisen pisin kirjoitusprosessi tähän mennessä. Materiaalin keruu alkoi jo vuonna 2002.

Kirja lähti hämmästyksestä. Miten Kuopiosta köyhistä oloista voi lähteä huippujuoksijoiden veljessarja?

- Jos ihmettely kestää ja siitä alkaa nousta erilaisia tarinoita, siitä voi syntyä kirja. Mutta vasta käytäntö paljastaa, toimiiko se vai ei.

Tossavaisen mukaan edelleen vaaditaan, että tarina on kirjan keskiössä, vaikka postmodernismi jo 1980-luvulla nosti muodon pinnalle. Hänelle itselleen muoto on kuitenkin tärkeä.

- Kirjoja luetaan samalla tavalla kuin 30 vuotta sitten. Murrosta ei ole tapahtunut. Kriitikotkin ovat ehkä taantuneet siinä suhteessa. Milloin on viimeksi ollut arvostelu, joka lähtee muotoanalyysillä liikkeelle?" ...

(Veera Jääskeläinen: ”Kirjat syntyvät ihmetyksestä”, Savon Sanomat 3.1.2015, 17)

"Neljättä kertaa ehdolla ollut Jouni Tossavainen sai vuoden 2015 Savonia-palkinnon romaanillaan New Yorkin Lentävä suomalainen. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Kymmenhenkinen palkintoraati perustelee valintaansa luonnehtimalla teosta vahvaksi romaaniksi kuopiolaisesta urheilijalegendasta Hannes Kolehmaisesta. Kirja ei ole pelkkää juoksemista, vaan tarina siirtolaisuudesta, rakkauden ja valinnan vaikeudesta ja siitä, kuinka vanhan maailman aaveet ja politiikka seuraavat uudelle mantereelle.

Tossavaisen teos valikoitui parhaaksi 54 Savonia-palkinnon piiriin kuuluvan teoksen joukosta. Raati luki kirjat, ja nimesi kuusi ehdokasta.

Ehdolle ylsivät myös Pirjo Hassisen Sauna Paradis, Antti Holman Järjestäjä, Pasi Lampelan Kirottujen ilot, Asko Sahlbergin Yö nielee päivät ja Helena Wariksen Vuori. "...

(Kirsti Vuorela: ”Savonia-palkinto Jouni Tossavaiselle”, Kymen Sanomat / Länsi-Savo 3.1.2015)

– Aikoinaan, kun Kari Hotakainen oli toista tai kolmatta kertaa Savonia-ehdokkaana ja minä häntä haastattelin, hän sanoi, että: ”Pitäähän siellä aina olla yksi Lätsä-Pekka (Päivärinta) mukana” /- -/ 

Tossavainen sanoo, että kertoo enemmän raadeista kuin kirjallisuudesta, mitkä kirjat valitaan ehdolle eri kirjallisuuskilpailuissa. Ehdokkuudet ja voittajat eivät kerro mitään todellisesta kirjallisesta tilanteesta.

– Savonia-raadin näkemys siitä, mikä on parasta savolaista kirjallisuutta, on globaali. Jos Heidi Jaatinen ei kuuden ehdokkaan joukkoon kelpaa, itse savolaiset jäävät lätsä-pekoiksi omissa kisoissaan, Tossavainen sanoo.

Savolaisen kirjallisuuden tilanne on Tossavaisen mielestä tällä hetkellä hyvä – tilanteen todistaa jo se, mitkä kirjat jäivät kuuden ehdokkaan joukosta yli. Suomalaisen kirjallisuuden tilasta Tossavainen ei halua lausua mitään, koska ”pitäisi lukea ne kirjat”.

– Kuinka monta kirjaa vuoden aikana ehtii lukea, vaikka olisi kiinnostunutkin kirjallisuudesta? kysyy aiheellisesti mies, joka kertoo lukevansa kaiken, mitä vastaan tulee ja myös kirjoittaa mahdollisimman paljon ja erilaista tekstiä.

Seuraavaksi Jouni Tossavainen kirjoittaa runokokoelmaa – tai runon ja proosan rajamailla liikkuva tekstiä vuonna 2013 ilmestyneen ja myös Savonia-ehdokkaana olleen Kesäpäivän tapaan.
– On helpottavaa huomata, että teksti on valmiina yhdellä liuskalla.

(Pirjo Nenola, Iisalmen Sanomat 3.1.2015)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti