maanantai 29. syyskuuta 2014

Satavuotias urheiluromaani

Suomen ensimmäinen
urheiluaiheinen
kaunokirjallinen teos.
Elävistä kirjailijoista urheiluaiheisia teoksia ovat kirjoittaneet mm. Jari Ehrnrooth, Laila Hietamies, Anja Kauranen, Veijo Meri,  Marjo Niemi, Miika Nousiainen, Jukka Pakkanen, Kirsi Pehkonen, Jorma Ranivaara, Marja-Leena Tiainen, Maarit Verronen, Mika Wickström, ja jos vaikkapa hevosaiheiset nuortenromaanit lasketaan mukaan lista pitenee entisestään.

Mutta Suomessa elävistä tai eläneistä urheilijoista tuskin kukaan on kirjoittanut urheiluaiheista kaunokirjallista teosta. Toimittaja Antero Raevuoren elämäkertaromaanin Paavo Nurmi, juoksijain kuningas (1997) lisäksi ei ole tullut vastaan tänä vuonna sata vuotta täyttävän urheiluromaanin historiassa, että päähenkilö olisi joku muu kuin fiktiivinen 1500 metrin juoksija Sakari Koskenpää, kuten Laila Hietamiehellä, tai Yrjö Niemelä niin kuin Urho Karhumäen Berliinin taideolympialaisissa kultaa voittaneessa romaanissa Avoveteen

Taiteilijaromaanin päähenkilönä oikeasti elänyt ihminen on huomattavasti yleisempi. Viime vuosikymmeninä ovat ilmestyneet niin Paavo Rintalan tulkinta kuvataiteilija Vilho Lammesta, Rosa Liksomin Reitari Reidar Särestöniemestä, Helena Sinervon Runoilijan talossa Eeva-Liisa Mannerista kuin romaani Vihtapaavo rautalampilaisesta talonpoikaisrunoilija Paavo Korhosesta.

Ehkä siis ainakin tässä urheilevan päähenkilön valinnan mielessä New Yorkin Lentävä suomalainen on jonkinlainen harvinaisuus suomalaisessa urheilukirjallisuudessa. Maailmankirjallisuudesta löytyy kyllä vastaava varsin tuore tapaus: ranskalaisen kirjailijan Jean Echenezin romaani Pitkä juoksu (Tammi 2010) sivuaa olympiavoittaja Emil Zátopekin elämäkertaa niin, että se lasketaan urheiluun ja juoksuun liittyviin elämäkerrallisiin teoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti