lauantai 18. tammikuuta 2014


Hannes ja Viljam Kolehmaisen treenauskirja jäi julkaisematta, mutta Hanneksen avustuksella Toivo T. Kaila kirjoitti elämäkerran, jonka WSOY julkaisi vuonna 1926.

Ossi Viita: Hymyilevä Hannes.
Työläisurheilija Hannes
Kolehmaisen sankaruus porvarillisessa
Suomessa, Otava 2003.

Aloitin tämän blogin huomattuani, että Hannes Kolehmaisen New Yorkin ajasta 1912 1921 ei kerrota nelinkertaisen olympiavoittajan esittelyissä tai se sivuutetaan muutamilla maininnoilla ja osin virheelliseesti, kuten vaikkapa Yleisurheilu.fi-sivustolla

Hannes oli jo 1912 muuttanut Yrjö Koivistoisen kanssa Yhdysvaltoihin ja kilpaili siellä vuoteen 1920 saakka Viljamin toimiessa hänen managerinaan. Yhdysvaltain kansalaisia heistä ei kuitenkaan tullut ja Hannes palasi itsenäistyneeseen synnyinmaahansa lähes vuosikymmenen tauon jälkeen.

Väinölänniemen Hannes.
Wikipediassa, jota esimerkiksi Facebook lainaa esittelyssään, yhdeksän vuotta mahtuu kahteen lauseeseen: Kolehmainen competed for a number of years in the United States, wearing the Winged Fist of the Irish American Athletic Club. He also enlisted in the 14th Regiment of the National Guard of New York, and became a U.S. citizen in 1921, ja suomenkielisessä Wikipediassa Amerikan-aika mahtuu yhteen lauseeseen: Olympialaisten jälkeen Kolehmainen muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän kilpaili Irish American Atletic Club -urheiluseuran väreissä.

Tietoa löytyy kyllä Ossi Viidan väitöskirjasta Hymyilevä Hannes. Työläisurheilija Hannes Kolehmaisen sankaruus porvarillisessa Suomessa, Otava 2003, ja Toivo T. Kailan elämäkerrasta Hannes Kolehmainen. Suomalaisen suurjuoksijan elämä ja urheilusaavutukset, WSOY 1926.

Romaanin New Yorkin Lentävä suomalainen (Like 2014) tapahtuma-aika kerrotaan Viidan kirjassa sivuilla 261 - 262.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti